Dokuma Nedir?

Tekstilde Dokuma, çözgü ve atkı olarak adlandırılan iki farklı iplik veya iplik setinin bir kumaş veya kumaş oluşturmak için birbirine dik açılarla birbirine geçtiği tekstil sanatıdır.

dokuma

Atkı yatay olarak ilerlerken, çözgü iplikleri kumaş parçası üzerinde uzunlamasına ilerler. Kumaş, atkı iplikleri ileri geri dokunurken çözgü ipliklerini yerinde tutan bir cihaz olan bir tezgahta dokunur. Atkı, “dokuma olan” anlamına gelen eski bir İngilizce kelimedir. Dokuma kumaş düz (tek renk veya basit desende) olabileceği gibi dekoratif veya sanatsal desenlerde de dokunabilir.

Daha karmaşık tasarımlar, daha fazla gücü olan daha karmaşık dokuma tezgahları gerektirir. Heddle, çözgü ipliklerinin içinden geçtiği tezgah parçasını ifade eder ve çözgü ipliklerini aynı hizada tutmaya yardımcı olur. Güçler ayrıca geçmeli etki yaratan yukarı ve aşağı hareket etme yeteneğine de sahiptir.

40 yıl öncesine kadar, Türkiye’de hala birçok dokumacı köy vardı. Evlerde ana odaya açılan bir deliğe oturtulan dokuma tezgahları bulunurdu. Oyuk tozun toplanmasına yardımcı olması için özel bir beyaz kille kaplanırdı.

Bugün bu eski tip dokuma tezgahları çok az bulunmakta. Dokuma işlemi gelişen teknoloji ve seri üretim ile birlikte makinelerle gerçekleştirilmeye başlandı.

Dokuma Süreci

Atkı ipliği, çözgü ipliği ile kesiştiğinde, hammadde kalitesi, tasarımın yaratıcılığı ve dokumacının yapısı ve deneyiminin bir sentezi olan bir kumaş oluşur.

Dokuma işlemi, sarma, çözgü, haşıllama, tahar, dokuma ve son olarak grej kumaş üzerinde kontrol gibi birkaç aşamadan oluşur.

1. SARMA

Sarma, ipliğin bir boruya sarılmasından oluşur. Dokuma konileri, çözgü (dikey iplikler) için silindir şeklinde, israfı önlemek için tamamı aynı uzunlukta hazırlanır. Üretilecek çözgü için ipliğin çerçeve üzerinde sorunsuz kayması için konik bobinler yapılır. Bazen bobinler, boya renklendiricinin ipliğe eşit şekilde nüfuz etmesini sağlamak için boyamadan önce bir top şeklinde sarılır.

2. ÇÖZÜLME

Bu çözgü hazırlama işlemidir. Kumaşı oluşturacak tüm dikey iplikler (çözgü) (bazı durumlarda 16.000’e kadar) yan yana yerleştirilerek istenilen desen oluşturulur. Çözgü konileri cağlık adı verilen bir çerçeveye yerleştirilir. İplikler daha sonra, dokuma tezgahına yüklenecek daha küçük bir silindir olan çözgü leventine hareket etmek için büyük bir çelik silindir olan makaraya sarılır.

3. ÖLÇÜLENDİRME

Haşıllama, dokuma için ince tekli iplikleri güçlendirmeye yarar. İplikler tek ve çift katlı olarak sınıflandırılır: iki katlı iplikler, birlikte bükülmüş iki veya daha fazla iplikten oluşan ipliklerdir, tekli iplikler ise çok hassastır ve dokunması zordur. Çözgü iplikleri, onları sertleştiren haşıl maddesini içeren bir banyoya daldırılır. Kurutma odasından çıkan iplikler, dokuma sırasında sorun yaratmaması için büyük çubuklarla tek tek ayrılır. Dakikada yaklaşık 40 metre çözgü boyutlandırılır.

4. ÇİZİM

Farklı yapıya sahip kumaşlar (örn. Oxford, poplin) oluşturmak için her bir ipliğin belirli bir sırayla hareket etmesi gerekir, bu nedenle çözgü durdurucunun çıtalarına yerleştirilir ve gözlerden iplik iplik çekilir. tarağı ve kamışın dişleri arasından. Eğer bir tezgah aynı yapıya sahip art arda kumaşlar dokuyacaksa, çizim aşamasında atlanabilir ve her iplik, doğrudan tezgahta biten karşılık gelen çözgü ipliğine bağlanabilir. Modern teknoloji sayesinde gücü, tarağı ve tarağı tek geçişte dakikada 200’e kadar iplik çekmek mümkündür. Oldukça otomatikleştirilmiş sürece rağmen, tüm kirişi çekmek için hala 2,5 saatlik bir çalışma gerekiyor.

5. DOKUMA

Atkı ipliği çözgü ile buluştuğunda bir kumaş oluşur, hammaddenin sentezi ve tasarım ve yapının yaratıcılığı. Dokuma, son derece teknolojik dokuma tezgahlarında, kontrollü bir ortamda ve dokuma ekibinin büyük tecrübesi ile son derece dikkatli bir şekilde gerçekleştirilen karmaşık bir işlemle yapılır. Tezgahlar dakikada 640 geçişle en basit kumaşları üretebilir, ancak en ince ve en narin kumaşları dokumak için çok daha yavaş ilerler. Bu aşamadaki bitmemiş kumaşa grej denir.

6.GREJ KUMAŞ ÜZERİNDEKİ KONTROLLER

Kumaşın her bir metresi büyüteç altında iki kez %100’e kadar kontrol edilir.

 

Tekstil endüstrisi hakkında daha çok bilgi ve içerik için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.