Tekstil Endüstrisinde Kullanılan Makineler Nelerdir?
“Tekstil” denilince akla dokunan kumaşlar gelir. Tekstil üretimi basit bir iş değildir. Kullandığımız veya ihtiyaç duyduğumuz birçok ürünün bu makineler yardımıyla kumaştan yapılmaktadır. Tekstil hayatımızda vazgeçilmez olduğu için tekstil endüstrisi her geçen gün büyümekte ve gelişmektedir.
Bu yazımızda tekstil makinalarından bahsedeceğiz.
Bir endüstrinin istediğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz tüm ürünleri nasıl ürettiğini hiç merak ettiniz mi?
Tekstil Makinalarının ne işe yaradıklarını öğrenmeden önce tekstil endüstrisinde en sık kullanılan makineler olan ram ve sanfor hakkındaki detaylı makalelerimize bir göz atın;
Tekstil Makinaları Ne İşe Yarar?
Tekstil endüstrisi tarafından kumaş dikmek, giysi, halı ve diğer tekstil ürünleri yapmak için çok çeşitli makineler kullanılmaktadır. Büyük ağır hizmet tipi endüstriyel makinelerden küçük tüketici boyutlu dikiş makinelerine kadar, büyük ölçüde çeşitli boyutlara sahiptir ve insanlar tarafından kendi kişisel projeleri için veya fabrikalarda seri üretim için kullanılmaktadırlar.
Tekstil sektöründe yaygın olarak kullanılan makinelere bir göz atalım.
Tekstil Makinaları Çeşitleri Nelerdir?
Elyaf ve İplik Üretimi İçin Kullanılan Makineler
• Yün Değirmen Makinaları
Yenilenebilir bir kaynak olarak yün, vücut sıcaklığındaki değişikliklere tepki verir. Üşüdüğünüzde sizi sıcak tutmak için çalışır ve aynı zamanda sıcakken nemi ve ısıyı serbest bırakır.
Doğal kaynakları gelecek nesiller için korumak için yün yetiştiricileri aktif olarak çalışmaktadır.
Yünlü değirmen makineleri, yünü ipliğe dönüştürmek için kullanılır. Sentetiklerin aksine yün biyolojik olarak parçalanabilir. Geri dönüştürülebilen hurda ve kullanılmış yün ile yeni battaniyeler ve örtüler oluşturulabilir.
• İplik Sarma Makinaları
Sarma, esas olarak ipliği bir paketten diğerine uygun olana aktarmak için yapılır.
Kaliteyi iyileştirmek ve hataları gidermek için, ipliği paketlemek, temizlemek ve incelemek için de sarım gereklidir. Bu makineler ipliği makaralara sarmak için kullanılır.
• Ağartma/Boyama Makinaları
Boyama, tekstil endüstrisinin en önemli kısımlarından biridir. Boyama bölümünde alıcının talebi ve ihtiyacına göre çeşitli tiplerde kumaş renklendirme işlemleri yapılmaktadır.
Boyama tekniği, nihai kullanımına uygun haslık ve performans ile eşit bir gölge elde etmek için kullanılır. Bir tekstil malzemesinin renklendirilmesi için, boyanın alt tabakaya tek tip bir şekilde uygulandığı bir yöntem kullanılır.
Boyamanın aksine, liflerde bulunan pigmentleri ve doğal boyaları gidermek için ağartma uygulanır. İplik, örme kumaş ve dokuma kumaşlarda ağartma işlemi yapılabilmektedir.
•Tırmalama Makineleri
Bu tırmık makineleri yardımıyla pamuktan pamuk tohumları ayrıştırılır. Tırmalama, pamuğun eğirme için hazırlanmasında işlenmesinde gerçekleştirilen bir adımdır. İşlem genellikle elle veya scutcher olarak bilinen bir makine ile yapılır.
•Tarak Makineleri
Tüm ana işlevler taraklamada gerçekleştirildiğinden, eğirmenin kalbi olarak da bilinir. Lifler tek lif olarak açılır ve burada toz ve kir uzaklaştırılır.
• İplik Makinaları
Tekstil sektörünün önemli bir bölümüdür. Bir ipliğin birlikte dokunabilmesi için önce ipliği eğirme yoluyla oluşturmanız gerekir. Pamuk gibi eğirme maddeleri bu eğirme makinalarında eğrilerek iplik haline getirilir. Bir kumaş parçası oluşturmak için iplikler birlikte örülebilir veya dokunabilir.
•İplik Gazlama Makinaları
Fazla tüylerin giderilmesinde ve rengin koyulaştırılmasında bu makineler kullanılmaktadır.
Dokuma Tekstil Makineleri
Dokuma Tekstil Makineleri Nelerdir Hangi Alanlarda Kullanılır?
1.Atkı Atma Sistemine Göre
2.Tek Fazlı Dokuma
2.1 Mekikli veya Klasik
2.2 Atkı Masurasız Dokuma
2.2.1 Mekikçikli Dokuma Makineleri
2.2.2 Kancalı Dokuma Makinesi
2.2.3 Jet Dokuma Makineleri
3. Çift Fazlı Dokuma
Makinelerin Kullanım Alanları
Dokuma makinileri çok çeşitli olup kullanım alanlarına göre değişiklilik gösterdikleri gibi hepsi tekstil endüstrisinde kullanılırlar. Kullanılan malzeme veya iplik çeşidine göre kullanılacak makine tipi değişiklik gösterir.
Firmanızda kullandığınız, ram(ramöz), baskı, sanfor ve benzeri tekstil makinelerinizin yedek parça temini için sektörde lider marka olan Par Makine’ye güvenebilirsiniz. Sorularınız için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Siz de fikrinizi belirtin