Herkese Merhaba. Bugünkü yazımızda tekstil sanayi nedir?, tanımı ve anlamı hakkında detaylı bilgilere yer vereceğiz.

Tekstil sanayi hakkında detaylı bir araştırmaya girmeden önce tekstil nedir bunu bilmemizde fayda var.

Tekstilin Tanımı, Tekstil Nedir?

Tekstilin temel anlamı iplikten yapılan dokuma veya örme kumaş olarak tanımlanabilir.Ancak elyaf dışında, bir hammaddeden üretilen iplik, kumaş veya bu kombinasyonalardan yapılan herhangi bir üründe tekstil olarak tanımlanabilir.

Tekstil aynı zamanda giyim üretimi ile de ilişkilidir. Doğal yada yapay olabilen elyafta tekstilin hammaddesini oluşturmaktadır.

Ev Tekstili Tanımı

Ev tekstili, aile veya bireylerin yaşadığı ortamda gerek günlük ihtiyaçları karşılamak gerek yaşam kalitesini arttırmak için kullandığı dinlenmek, yemek yemek, temizlenmek vb. günlük ihtiyaçlarını karşılamada kolaylık sağlayan tekstil ürünlerine verilen genel bir isimdir.

Ev tekstillerine örnek olarak bornoz, çarşaf, yastık kılıfı ve masa örtüsünü gösterebiliriz.

 

Tekstil Sanayi Nedir? Tekstil Endüstrisi Nedir?

tekstil sanayi

Tekstil sanayi, tekstil, kumaş ve giyimin araştırma, tasarım, geliştirme, üretim ve dağıtımı gibi bölümleri içeren endüstridir.

Sanayi devrimine kadar, kumaşlar ve giysiler evde bireyler tarafından kişisel kullanım için yapılıyordu. Nadiren küçük ölçekli olarak dışarıya satılıyordu.

1733’te uçan mekiğin, 1764’te eğirme makinesinin ve 1784’te dokuma tezgahının icadıyla tekstil endüstrisi doğdu denebilir.

Daha sonra kumaşlar ve giysiler seri üretilmeye başlandı. James Watt’ın 1775’te geliştirdiği buhar makinesi, 1792’de Eli Whitney’in çırçır makinesi ve 1846’da Elias Howe’un dikiş makinesini tekstil endüstrisine sunmasıyla sanayi başarısında büyük bir gelişme kaydedildi.

Günümüzde tekstil endüstrisi, tekstillerin geliştirilmesi, üretilmesi vedağıtılmasıyla ilgili her işi kapsayan küresel bir olgudur. Günümüzde ise tekstil sanayi çok daha karmaşık ve kapsamlı bir endüstri haline gelmiştir.

Tarımda lif üretimi, koyun ve ipekböceği yetiştiriciliği, metal ve mineral madenciliği ile başlar. Daha sonra bu lifler işlenerek iplik, kumaş ve giysi haline gelir. Buna iplik fabrikaları, dokuma fabrikaları, örme fabrikaları, boyama fabrikaları, giysiler dahildir. Ayrıca düğme, fermuar, örgü malzemeleri, dikiş makinesi ve ipliği, dantel, dokuma tezgahı ve perdelik hırdavat satan firmalar da bu sektörle bağlantılıdır.

Tekstil endüstrisi nedir kısaca toparlamak gerekirse tekstil üretimi için gerekli faaliyet kollarını oluşturan firmalar ya da direkt tekstil üretimi yapan fabrikaların tümünü içeren sektördür.

Tekstil sanayisi bölümlerine geçmeden tekstil endüstrisinde kullanılan makineler hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için aşağıdaki makalemize bir göz atabilirsiniz:

Tekstil Sanayisinin Bölümleri

Şimdi tekstil endüstrisinin bölümlerini kısaca açıklayalım.

İplik

Elyafın (doğal veya yapay) ipliğe dönüştürülmesine eğirme denir. İplik bölümü harman hallaç , tarak , çekme  , simpleks ve ring çerçeve gibi birçok adımdan oluşmaktadır.

Harman hallaç, eğirmenin ilk adımıdır. Burada pamuk balyası, açılarak, temizlenerek, harmanlanarak veya karıştırılarak belirli bir uzunlukta tekdüze bir vatka haline getirilir. Bir sonraki adım taramadır. Taraklama, eğirmenin kalbi olarak adlandırılır. Üçüncü adım çizimdir. Burada şeritler harmanlanır, ikiye katlanır, tesviye edilir ve çekilir. Bir sonraki adım çekmedir. Liflerin düzleştirilmesi ve paralelleştirilmesi ve aynı zamanda kısa liflerin ve safsızlıkların giderilmesi işlemidir. Ardından gelen adım simplekstir. Burada şeritler inceltilir ve ayrıca az miktarda büküm verilir. Daha sonra şeritler fitil haline getirilir. Son adım halka çerçevesidir. Bobinler üzerindeki fitil, daha yüksek hızlarda çalışan birkaç silindir setinden geçtiği ve sonunda ipliğe çekildiği ring çerçevesine yerleştirilir.

Kumaş İmalatı

Kumaş imalatında farklı yöntemler bulunmaktadır. Bunlar arasında en çok dokuma ve örme kullanılmaktadır. Dokuma, kumaş üretiminin ana yöntemidir. Bu teknik muhtemelen eğirmeden önce bilinen bir teknikti.

İlkel insanlar, kuş yuvalarındaki otları ve ince dalları gözlemlemiş ve böylece kendilerine nasıl giysi yapabileceklerini keşfetmiş bile olabilirler :)

Eğirme, insanlar ham maddelerin dokumadan önce iyileştirilebileceğini keşfettiklerinde gelişmiştir.

Zamanla, basit ve elle çalıştırılan kaba dokuma tezgahları yapılmıştır. Günümüzde farklı modern dokuma tezgahları geliştirilmiştir, ancak temelde elle çalıştırılan basit dokuma tezgahı ile aynı işlemi gerçekleştirmektedir. Dokuma bölümünde ayrıca sarma , çözgü, haşıl gibi farklı bölümler bulunmaktadır.

Örme, ikinci en sık kullanılan kumaş üretim yöntemidir. Örmenin popülaritesi, tekniklerin artan çok yönlülüğü, birçok yeni insan yapımı elyafın uyarlanabilirliği ve tüketici talebinin büyümesi nedeniyle son yıllarda muazzam bir şekilde artmıştır. Günümüzde örme kumaşların kullanım alanları çorap, iç giyim, kazak, pantolon, takım elbise ve monttan oluşmaktadır.

Islak İşleme

Yaş işlem, haşıl sökme(haşıllama), pişirme, kasar işlemi, yıkama, merserize, boyama vb. işlemlerin yapıldığı bölümdür. Haşıl malzemelerinin uzaklaştırılması için haşıl sökme işlemi yapılır. Alkali kullanarak katı, sıvı yağ, mumu uzaklaştırmak için ovalama yapılır. Doğal rengi liflerden uzaklaştırmak için ağartma yapılır. Tekstil malzemesini temizlemek için yıkama yapılır, kumaşı parlaktan daha parlak hale getirmek için merserizasyon yapılır ve kumaşı tek renkli yapmak için boyama yapılır.

Konfeksiyon İmalatı

Üretim amacı endüstriyel bazda yani büyük ölçeli olan giysi imalatında yer alan işleme adımları ve teknikleri giysi üretim teknolojisi olarak adlandırılmaktadır.

Konfeksiyon fabrikaları, dokuma konfeksiyon fabrikası, örme konfeksiyon fabrikası ve süveter konfeksiyon fabrikası olarak üçe ayrılır.

Dokuma kumaşlardan giysi üreten fabrikaya dokuma giysi fabrikası denir. Örme kumaşlardan giysi üreten fabrikaya örme giysi fabrikası denir.

Giysiler üretmek için dikiş makinelerine ihtiyacımız var, ancak dikiş makineleri farklı dikiş türleri için kullanılan farklı tiplere sahiplerdir. Konfeksiyon imalatında kullanılan bazı yaygın dikiş makinelerinin isimleri aşağıda belirtilmiştir.

  • Kilit dikiş makinesi
  • Zincir dikiş makinesi
  • Overlok dikiş makinesi
  • Kamalı dikiş makinesi
  • Kör dikiş makinesi
  • Bar Tac dikiş makinesi
  • İlik dikiş makinesi
  • Düğme takma makinesi
  • Etiket dikiş makinesi vb.

Tekstil sanayisinin büyük bir kısmı giyim imalatı içeriyor olsa da, birçok kişi yeni ürünler tasarlamak ve bunları üretim için pazarlamak için çalışıyor. Diğer bazı tekstil şirketleri çarşaf, battaniye, yastık kılıfı ve havlu üretmektedir.

Yine kumaş, konfeksiyon ithalat ve ihracatı da tekstil sektörünün bir parçasıdır. Ayrıca, giyim tasarımcıları ve imalatçıları, alıcıların modalarını oluşturmak için doğru kumaşı aramak üzere dünyayı dolaşmasını sağlamaktadır. Yerel olarak üretilen malzeme türü bir ülkeden diğerine büyük farklılıklar göstermektedir.

Tekstil Fabrikası Bölümleri

Seri üretimin yapıldığı tekstil atölyeleri ve konfeksiyonlarda iş bölümü en önemli detaylar arasında gelmektedir.

Tekstilde konfeksiyon atölyeleri, değişkenlik gösterebileceği gibi genellikle

-Kesimhane

-Dikimhane

-Kalite Kontrol

-Paketleme olmak üzere dört ana bölümden oluşur.

Tekstil Fabrikası İş Bölümleri

-Ham madde alımı ve kontrolü

-Model ve kalıp hazırlama

-Kesim

-Dikim

-Presleme ve ambalaj

Tekstil Endüstrisinde Ne Kadar Su Kullanılıyor?

Üretim denince sanayi sanayi denince akıllara çevreye karşı ne kadar duyarlı akıllara geliyor. Çevre dendiğinde de temel yaşam kaynağımız olan suyu düşünmemek imkansız. Peki tekstil endüstrisi suyu ne kadar kullanıyor?

“Bir kilogram tekstil ürünü üretmek için kullanılan su miktarı 95 ile 400 litre arasında değişebilmektedir. Türkiye tekstil endüstrisi üzerine yapılan bir çalışma, 1 ton tekstil kumaşı için 20 ile 230 m3 arasında su kullanıldığını göstermiştir.” 

(Kaynak dosya için yukarıda ki linke tıklayabilirsiniz.)

Tekstil Sanayi Yedek Parça

Eğer hali hazırda bir tekstil imalatçısıysanız kullandığınız üretim makinelerinizde zamanla yedek parça ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Tüm tekstil makinelerinizin yedek parça temini için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Par Makine olarak sektörümüzde öncü ve güvenilir bir marka olarak çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Son olarak, tekstil endüstrilerinin tüm dünyada birçok insan için değerli bir gelir kaynağı sağlarken, yukarıdaki ürünleri bize sağladığını söyleyebiliriz.

 

Tekstil sanayi hakkında temel bilgileri sizinle paylaşmaya çalıştık. Eğer yazımızı başarılı bulduysanız ilgisini çekebileceğini düşündüğünüz kişilerle paylaşmayı unutmayın.

Sağlıcakla kalın!