Herkese yeniden merhaba! Bu yazımızda tekstil mamüllerinin terbiyesi ve tekstil yüzeylerinde terbiye işlemleri nasıl yapılır sizlere açıklayacağız.

En sevdiğiniz polar ceketinizin neden yumuşak olduğunu veya bir pantolonun neden suyu tutmadığını hiç düşündünüz mü? Bu nitelikler, tekstil terbiyesi adı verilen bir süreç sonucu ortaya çıktı. 

Tekstil terbiye işlemi ilgili detaylı bilgiye geçmeden önce sıkça karşınıza çıkabilecek diğer tekstil terimleri için aşağıdaki makalemize göz atmayı unutmayın.

 

tekstil terbiye

Tekstil Terbiye Nedir?

Bir mağazadan tekstil ürünleri satın aldığınızda, farklı nedenlerle seçim yaparsınız: seçtiğiniz tekstil ürünü parlak renkli, yumuşak ve belki de kalındır veya başka bazı özel niteliklere sahiptir. Ama tekstil ürünlerinin çoğu niteliği kazanması tekstil terbiyesi sayesindedir.

Tekstil terbiye , yapıldıktan sonra tekstillerde kullanılan kimyasal ve mekanik işlemler için kullanılan terimdir. Tekstil terbiyesi, boyama ve baskı gibi tekstillere renk katan işlemleri içermez, ancak kumaşları boyalara daha uygun hale getirebilir.

Yeni tekstiller yapıldıktan hemen sonra, hala doğal renklerinde oldukları ve bazen kaba ve çekici olmadıkları için gri mallar olarak adlandırılırlar. Tekstil yapımında yer alan endüstriyel işlemler onları kirli bırakabilir ve giyim ürünleri vb. yapımında henüz kullanıma hazır değildir. 

Tekstil terbiyesi, tekstilleri tüketici için daha çekici ve kullanışlı hale getiren sonuçlar üretir. Terbiye aşamaları, kumaş boyanmadan önce ve sonra gerçekleşebilir.

Kısaca toparlamak gerekirse; Dokuma fabrikasından çıkan ham kumaşın, satışa hazır bir duruma gelmeden önce gördüğü fiziksel ve kimyasal işlemlerin tümüne ‘’Terbiye işlemleri’’ denilmektedir.

TEKSTİL TERBİYE İŞLEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

1. Ön Terbiye

2. Renklendirme

 2.1 Boyama

 2.2 Baskı

3. Bitim işlemleri 

şeklinde 3 temel başlık olarak sınıflandırılabilir.

TEKSTİL TERBİYE İŞLEMLERİ

TEKSTİL TERBİYESİNDE TEMEL İŞLEMLER

Hem kalite hem de özellikler açısından artan talepler ile bitirme teknikleri üç farklı bölüme ayrılabilir:

  1. Geçici Apre
  2. Yarı dayanıklı Kaplama
  3. Kalıcı Apre

1. Geçici Apre

Geçici cilalar , yıkamada yıkanan cilalardır. Bu cilaların yaşam beklentisi sadece birkaç yıkama ile sınırlıdır. Bu tip apreler genellikle kumaşın nişasta ve sakız, dolgu malzemeleri, yumuşatıcı maddeler, ıslatıcı maddeler, cilalama maddeleri, optik parlatıcı vb. içeren bir macunla işlenmesiyle gerçekleştirilir. bileşenlerin miktarına ve yapısına bağlı olacaktır.

2. Yarı Dayanıklı Kaplama

Yarı dayanıklı cilalar, yıkama döngüsü açısından geçici cilalardan daha uzun ömürlü olanlardır. Bu yıkamanın ortalama ömrü, kumaşta kullanılan apre türlerine bağlıdır. Aşağıda bazı geçici bitirme örnekleri verilmiştir.

-Su itici kaplama

-Alev geçirmezlik

-Toprak bırakma bitişi

-Güve yemezlik

3.Dayanıklı apreler

Adından da anlaşılacağı gibi dayanıklı kaplama, yıkamalara karşı daha hassastır ve kullanım ömrü boyunca değilse daha uzun yıkama döngüsüne dayanabilir. Doğal veya yapay kumaştaki kusurları en aza indirmek için çoğunlukla elyaf özellikleri değiştirilerek yapılır.

-Büzülme önleyici kaplama

-Kırışıklık önleyici kaplama

-Yıka ve Giy Apre

-Dayanıklı Pres 

TEKSTİL TERBİYESİNDE ÖN İŞLEMLER (ÖN TERBİYE)

Kumaşın örme veya dokuma makinesinden çıktıktan sonra kumaş üzerindeki yabancı maddelerin uzaklaştırılmasına yönelik yapılan yakma, hidrofilleştirme, merserizasyon ve ağartma işlemlerinin tümüne ön terbiye denir. Ön terbiye işleminin amacı; ham kumaşı baskı ve boya işlemine hazır duruma getirmektedir.

Tüm tekstil makineleriniz için yedek parça temini için Par Makine’yi tercih edebilirsiniz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçmeyi unutmayın.